ACUPUNCTUUR

 

WAT IS ACUPUNCTUUR ?

Acupunctuur is een geneeswijze die ongeveer 3500 jaar geleden haar oorsprong kende in China. De oorspronkelijke naam was ‘Zhenjiu’ wat ‘ acupunctuur en moxa’ betekent. De term acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden ‘arcus’ (naald ) en ‘punctura’ (steek).
Acupunctuur vormt een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het doel van acupunctuur is om ziekten te genezen en te voorkomen. Het is een energetische geneeskunde waarbij geprobeerd wordt het evenwicht tussen Yin en Yang te herstellen. Een ziekte wordt namelijk beschouwd als een verstoring van dit evenwicht.

Hoewel acupunctuur door het grote publiek nog altijd aanzien wordt als een techniek om pijn te verlichten is het veel meer dan dat. In tegenstelling tot de traditionele westerse geneeskunde , waar pijn vaak als een klacht op zich wordt beschouwd, wordt er in de Chinese geneeskunde steeds naar de volledige mens gekeken. Er wordt naar de oorzaak van een probleem gezocht en op deze manier komt men niet slechts tot een tijkelijke maar vaak blijvende oplossing.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN :

– Naalden : Op precieze punten ( meridiaanpunten ) van het lichaam worden fijne naalden ingebracht met de bedoeling verstoorde energiestroming te verbeteren zodat het Yin-Yang evenwicht zich kan herstellen. Om dit effect te bereiken

zal de acupuncturist de naald lichtjes bewegen om bij de patiënt een naaldsensatie te bekomen.
– Cupping : Deze behandeltechniek creëert een vacuüm met behulp van glazen bollen. Cupping iso.a. doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten.
– Moxeren : Dit is een techniek waarbij het kruid moxa ( Artemesia Vulgaris ) gebruikt wordt om ingebrachte naalden te verwarmen. Dit kan ook rechtstreeks op lichaamspunten toegepast worden.
– Kruidentherapie : Het gebruik van kruiden versnelt het genezingsproces en is vaak zeer nuttig bij zogenaamde ‘energetische tekorten’.
– Voedingsadvies : Een uitgebalanceerd voedingspatroon is zeer belangrijk voor het ondersteunen of ontlasten van bepaalde organen. Met relatief weinig moeite kan er zo actief aan het genezingsproces meegewerkt worden.

VEELGESTELDE VRAGEN 

– Pijnlijk ? Acupunctuurnaalden zijn veel fijner dan injectienaalden. Het prikken wordt daarom door de meeste patiënten nauwelijks als pijnlijk ervaren. De naaldsensatie kan wel gevoeld worden.
– Geloven of niet ? Acupunctuur is snel werkzaam bij baby’s en zelfs bij dieren. Het heeft dus hoegenaamd niets met ‘geloof’ te maken . Alhoewel de werking van acupunctuur nog niet volledig achterhaald is, is het voldoende bewezen dat er reproduceerbare biologische veranderingen optreden wanneer een naald in een acupunctuurpunt gestoken wordt gestoken.
– Angst voor besmetting ? De moderne acupuncturist maakt gebruik van naalden voor éénmalig gebruik om elke vorm van besmetting uit te sluiten.
– Welk resultaat mag je verwachten ? Afhankelijk van de aard van de aandoening zal je meer of minder behandelingen nodig hebben om beterschap te bekomen. Het is evident dat bv. spierpijn vaak sneller genezen is dan een chronisch vermoeidheidssyndroom. Vaak geldt wel de volgende regel : ‘ Hoe acuter de klacht, hoe sneller er resultaat bereikt wordt.’
-Is acupunctuur gevaarlijk ? Acupunctuur is niet gevaarlijk als het door een goed opgeleide therapeut wordt uitgevoerd. Bij zwangerschap is het prikken van bepaalde punten verboden.

INDICATIES ( volgens WGO 1979):

-Orthopedische en reumatische klachten, spier-, gewrichts- en zenuwziekten
– Whipplash
-Ademhalingsproblemen
– Alle pijnklachten
– Infectieziekten bv.: zona, windpokken, …
– Maagklachten, indigestie, constipatie, diarree
– Hoofdpijn, migraine
– Chronisch vermoeidheidssyndroom
-Algemene zwakte
-Doorbloedingsproblemen, hartritmestoornissen
-Hoge bloeddruk/ lage bloeddruk
-Duiziligheid
-Gynaecologische klachten
-Onvruchtbaarheid
-Zwaarlijvigheid
-Verslavingen
– Psychische problemen, stress
-Slaapstoornissen
– Verhogen van de immuniteit ( weerstand)
– allergieën, o.a. hooikoorts, huidproblemen

Dit is slechts een beperkte lijst van veel voorkomende klachten waarbij acupunctuur ondersteunend gebruikt kan worden.